Dědův vepřový guláš
Postup přípravy receptu
Pro 3 osoby.
Den předem si nakrájíme plecko na kostky. Dáme do misky a posypeme pálivou paprikou, majoránkou a zalijeme zakysanou smetanou s drobně nakrájenou bazalkou. Uložíme na noc do ledničky.
Cibuli očistíme a nakrájíme na kostičky a osmažíme spolu s kmínem na sádle. Cibulka musí mít sklovitou barvu. Pak přidáme maso a jen krátce restujeme. Zalijeme vodou, přidáme feferonku, bobkový list, sůl, nové koření a pepř. Vepřový guláš dusíme asi 1,5 hodiny (v tlakovém hrnci asi ½ hodiny). Až je maso téměř měkké, přilijeme masový bujon a přidáme na drobno nakrájenou papriku. Asi 5 minut necháme vařit a potom guláš zahustíme mouku, zamíchanou v hrnečku ve vlažné vodě. Guláš na nejmenším plameni necháme ještě asi 15 minut bez poklice velmi pomalu vařit. Nakonec přidáme prolisovaný česnek a majoránku.
Dědův vepřový guláš podáváme s knedlíkem nebo s čerstvým pečivem a oroseným pivem. Kvalitnější je určitě, když ho necháme ve studenu do druhého dne a pak teprve podáváme.
Samozřejmě pikantnost guláše si můžete přizpůsobit ke své chutí každý sám. Buďto, přidáním více pálivých ingrediencí, nebo méně, záleží na vás. Já mám připravenou svoji speciální směs koření.
Ingredience
bobkový list 0,5 ks,
mletý černý pepř ¼ lčičky
česnek 4 stroužky
cibule 3 ks malé (1 velká)
masový bujon 0,5 kostka
majoránka 0,5 lžičky
vepřová plec 350 g
celé nové koření 5 kuliček
mletá sladká paprika 2 lžičky
mletá pálivá paprika 1 lžičky
kmín 1/2 lžičky
zakysaná smetana 100 g
bazalka
čerstvé papriky 2 ks
vepřové sádlo 2 lžíce
Dobrou chuť !